neděle 8. února 2015

Brisen

2. Brisen 2404 m n.m., Urnské Alpy, Švýcarsko, 7.-8.2.:

Tak až tohle byla ta opravdová první skialpová tůra a hned ve mně zasadila semínko náruživého skialpinisty. Vybrali jsme si pohodovou dvoudenní tůru s přenocováním na Brisenhaus (1753 m n.m.). S odstupem času bych řekl, že to byla až moc pohodová tůra, když ani jeden den nepřekonáte víc jak 1000 m převýšení, ale jako prvotina a seznámení se se skialpama to bylo dobře vybráno.

První den jsme se nechali auto v Bueren a nechali jsme se vyvést lanovkou na stanici Niedrrickenbach (1158 m n.m.), kde jsme konečně nazuli lyže a vydali jsme se na dvouhodinovou cestu na chatu Brisenhaus (1753). Měli jsme klasické švýcarské počasí - Hochnebel:

 Přibližně v 1700 m n.m. jsme se dostali z mraků, vysvitlo sluníčko a naskytl se nám nádherný výhled, a tak jsem s malou přestávkou u chaty pokračovali stále nahoru.
Brissenhaus


Místní "dálnice" na Brisen.
 Poslední pasáž (asi 100 výškových metrů) jsme absolvovali bez lyží, ale nakonec i bez maček, jelikož sněhové podmínky i svah byli velice přívětivé.


Západ slunce na chatě Brisenhaus.
Druhý den jsme z chaty vystoupali asi 300 výškových metrů a užili jsme si hezký sjezd naducaným prašánkem. A jelikož nám to stále nebylo dost, dali jsme si kratší výšlap směrem na Klewenalp (1593) a následný sjezd až k jezeru Staettersee (434), kde jsme se nalodili na bus, kteý nás odvezl zpátky k autu.

Žádné komentáře:

Okomentovat